Berita

Tips Wawancara Kerja Bahasa Inggris Pertama Kali

Bahasa asing kerap jadi penghalang bagi pencari kerja yang akan menjalankan temu duga kerja bahasa Inggeris. Rintangan bahasa dan tidak cukup keyakinan apabila bercakap bahasa asing adalah punca primer. Padahal sekarang tak terhitung syarikat multinasional mengenakan bahasa Inggeris ketika menemuduga calon.


Tidak sahaja untuk menguji kamu, syarikat juga memakai bahasa Inggeris kerana kamu harus boleh berkomunikasi bersama rakan sekerja antara negara semasa bekerja. Menjadi, bukan tidak benar untuk studi bahasa Inggeris semenjak kecil.
Bagi kamu yang udah dipanggil untuk temu duga kerja bahasa Inggeris, Roomme mengucapkan tahniah kepada kamu! Sekarang kamu sebatas harus bersedia untuk temuduga bersama betul. Ini caranya.


1. Kajian berkenaan syarikat dan jawatan yang kamu mohon
Ramai orang lupa peringkat penyelidikan ini. Meskipun menyadari maklumat asas berasal dari syarikat dan jawatan yang kamu mohon boleh menarik perhatian penemuduga. Penyelidikan juga akan menolong kamu menjawab soalan apabila ditanya oleh penemuduga.


Jangan lupa menterjemah pelbagai maklumat ke didalam bahasa Inggeris sehingga kamu boleh menjawab soalan bersama lancar. Kamu juga bukan akan kehabisan topik serupa tersedia berkenaan syarikat, industri, sampai huraian kerja yang dipohon.


2. Ramalkan soalan yang akan ditanya
Petua persediaan temu duga kerja Bahasa Inggeris seterusnya ialah meramalkan soalan yang akan ditanya. Biasanya perekrut akan meminta kamu memperkenalkan diri kamu didalam bahasa Inggeris. Kuasai peringkat ini kerana kesan pertama di dalam temu bual pendek sahih-sahih akan menggambarkan kamu.


Soalan seterusnya biasanya perihal pekerjaan kamu sebelum ini, apa yang kamu laksanakan, apakah pencapaian yang kamu sudah capai semasa bekerja di jawatan itu. Sesudah itu, apakah kemahiran yang kamu tersedia sebagai aset syarikat. Kumpul seluruh soalan, lantas terjemahkannya ke didalam bahasa Inggeris agar kamu boleh mempelajarinya bersama dengan gampang.
3. Berlatih bercakap bahasa Inggeris
Melaporkan daripada The Balance Careers, meluangkan era untuk berlatih untuk temu duga kerja bahasa Inggeris akan mengurangkan rasa gementar apabila berdepan bersama dengan perekrut nanti. Kamu boleh meminta rakan asrama kamu untuk temuduga simulasi.
Cuba latih nama, artikulasi, pilihan perkataan yang sudah kamu susun, bahasa badan, sampai ceramah kecil apabila kamu bukan mampu menjawab soalan perekrut.


4. Bertenang dan mencermati bahasa badan kamu
Memandangkan kamu udah berlatih dan bersedia, kekal tenang dan mencermati bahasa badan kamu semasa laksanakan temu duga kerja bahasa Inggeris.


Kegugupan yang kamu rasai dan kesilapan bahasa yang kamu laksanakan adalah benar-benar wajar kerana kamu tidak penutur orisinil bahasa Inggeris. Namun kamu masih boleh menutup pembetulan bersama dengan bahasa badan.


Bahasa badan biasanya bukan sedarkan diri, tapi bersama dengan latihan mengawalnya, kamu boleh membuktikan keyakinan kepada orang lain sehingga mereka sanggup menutup kesilapan kecil yang kamu melakukan. Bahasa badan juga merupakan cara untuk berkomunikasi bersama orang lain, lewat mobilitas isyarat, aktualisasi diri dan konvoi.


5. Tanya perkara yang kamu bukan faham
Temuduga adalah aktiviti dua hala, penemuduga mengidamkan mengenali kamu, begitu juga bersama dengan kamu yang mendambakan mengenali syarikat. Jangan teragak-agak untuk bertanya kepada penemuduga apa-apa yang kamu bukan faham atau bukan faham. Tanyakan bersama menyadari mengenai hak dan kewajipan yang kamu perolehi, sehingga bukan berlaku tidak benar faham di sesudah itu hari.
6. Bertutur bersama dengan ayat yang berkesan
Petua temu duga kerja yang berjaya seterusnya ialah bercakap didalam ayat yang berkesan. Tulis dahulu terhadap sekeping kertas dan lantas kembangkannya di dalam bahasa kamu, tapi jangan benar-benar panjang dan bertele-tele.
Ayat yang tidak cukup berkesan menyukarkan penemuduga untuk sadar apa yang kamu perkatakan. Sekedar gunakan perkataan yang wajib, pendek, memahami dan ringkas.


7. Kekalkan intonasi dan kepantasan pertuturan
Apabila kami gugup, kami cenderung untuk bercakap lebih cepat agar temuduga selesai. Bercakap bersama dengan pantas bukan mempercepatkan proses temu duga, namun ia sekedar akan mengacaukan artikulasi dan intonasi bahasa Inggeris yang kamu amalkan.
Bercakap bersama perlahan tapi memahami, sehingga mesej yang inginkan disampaikan akan dihantar bersama dengan betul oleh penerima mesej. Banyakkan berlatih mendengar rakaman atau memirsa filem Inggeris untuk mengerti kelajuan pertuturan yang ideal di dalam bahasa itu.
Temu duga kerja di dalam bahasa Inggeris apabila ia tidak bahasa primer kamu sememangnya satu cabaran apabila melakukannya. Jangan jadikan ia sebagai penghalang dan jadikan ia sebagai motivasi untuk tetap studi. Jangan lupa ikuti tips di atas sehingga temuduga kamu berjaya.